Skip to main content

“Kennis is macht.” Dat zinnetje kennen we allemaal. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Ik vind dat kennis tegenwoordig een belangrijke rol inneemt in de maatschappij. Je ziet bijvoorbeeld in het schoolsysteem dat het belangrijk is dat je kennis opslorpt. Kennis is dan ook belangrijker dan de praktijk. Althans, zo wordt het wel aangebracht.

Je voelt me misschien al komen: ik ben het daar absoluut niet mee eens. Ik geef hier een voorbeeld uit mijn eigen leven.

Ik wil heel graag iets van instrument leren. En waar loop ik momenteel tegenaan? Vaak moet je eerst twee jaar notenleer studeren, voor je echt kan starten met een instrument of met zang. Ik zie dat eigenlijk helemaal niet zitten.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieve manieren om iets te leren, waarbij kennis en praktijk samen gekoppeld worden en je zo aan de slag kan gaan. Dat is iets wat mij veel beter ligt. En als ik rond mij heen kijk, zie ik ook wel mensen die daar veel meer nood aan hebben.

Ik ga het zelfs omdraaien. Kennis zonder dat je die gaat gebruiken is nutteloos.

Vroeger ben ik heel vaak in mijn hoofd blijven hangen, maar je ontneemt jezelf daar zo veel kansen mee. Door in je hoofd te blijven dwalen, kennis op te nemen en die niet om te zetten naar actie, verlies je zaken in het leven. Je mist ervaringen, je mist experimenten, je mist plezier om dingen te kunnen doen en bij te leren.

Enkel kennis is dus niet voldoende, zeker bij ondernemen. Ondernemen is een plan gaan uitwerken, dat gaan testen, dat gaan bijsturen, gaan proberen, feedback gaan geven en continu bijsturen. Daarom is het belangrijk om niet alleen kennis op te slorpen, maar die ook echt te gaan implementeren.

Valkuilen van kennis

Hoe kan je eigenlijk voelen dat je een beetje in de valkuilen van kennis bent getrapt?

  1. Typisch is dat je je eindeloos aanmeldt voor alle cursussen en webinars, het kopen van boeken en e-books… Je kan dat ook zien in je mailbox. Als je heel veel mails krijgt van zaken waar je bent ingeschreven, dan zit je misschien wel in de valkuil van kennis.
  • Je ziet ook dat heel veel tijd naar leren gaat, maar weinig naar het omzetten in de praktijk, naar to-do’s, naar actiepunten voor jezelf.
  • Daarnaast schrijf je ook eindeloos veel ideeën in notaboekjes of hou je dingen bij in je hoofd, zonder de ideeën uit te werken. Je hoopt hiermee je doelen te kunnen bereiken.  Je zegt tegen jezelf:

“Dan gaat mij dat lukken, als ik die kennis heb.”

Ik wil hierbij ook even een kleine kanttekening schetsen. Er is absoluut niets verkeerd met het vergaren van kennis en het volgen van cursussen. Het is net fijn als je enthousiast bent, als je iets wilt bijleren.

Maar voel ook voor jezelf als de slinger een beetje doorslaat. Als je alleen maar focust op het opslorpen van kennis, maar eigenlijk niets onderneemt, wil ik je uitnodigen kort te reflecteren over je gedrag en je gevoel. Want mogelijk zit daar wel meer onder.

 Waarom vind je het moeilijk om kennis om te zetten naar actie? Waarom vind je het moeilijk om actie te ondernemen, om dingen te gaan proberen, om te experimenteren?

Het zou wel eens kunnen dat er een vorm van faalangst of perfectionisme onder die laag zit. Dat is geen enkel probleem. Toch wil ik je graag uitnodigen om even stil te staan. Misschien voel je wel dat jij daar wel eens last van hebt.

In sommige schoolsystemen is fouten maken wél een probleem. Je verliest punten of je wordt misschien wel gestraft. Ik vind dat jammer, want het weerhoud je om te proberen en te leren: vaardigheden die ergens onderweg zijn afgeleerd.

Ik wil jullie hierbij uitnodigen om te gaan kijken naar hoe je je vergaarde kennis kan implementeren.

Kan ik iets doen om meer actie te nemen? Hoe komt het dat het moeilijk is om actie te ondernemen? Kan ik misschien een paar keer meer proberen voor ik het opgeef, en zien of er dan resultaten uitkomen?

In deze vluchtige digitale tijden moeten mensen iets 25 tot 30 keer zien passeren voordat het indringt. Bijvoorbeeld, als je een ondernemer bent en je wil iets verkopen, dan moeten we dat 25 tot 30 keer gezien hebben. Dat is misschien de reden waarom momenteel iets nog uitblijft, hou daar dus zeker rekening mee.

Ondernemen is echt een speeltuin: proberen, leren en experimenteren. Ik wens jou dat ook toe.

Veel succes ermee!

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?