Skip to main content

Je voelt het al als je opstaat: het is jouw dag niet. Heb je dat ook wel eens?
Je moet projecten afwerken, je boekhouding en admin doen, of andere taken die je helemaal niet leuk vindt en voilà: de weerstand is daar direct in je hoofd en in je lijf.

“Hey luie trees, waarom kan je dit nu gewoon niet afwerken?”
“Focus nu toch een keer!”
“Zeg, De Bruycker, stop eens met uitstellen!”

Daar komt ook nog het schuldgevoel bij, want je hoofd blijft zeggen dat je toch wel iets moet doen. Je moet productief zijn. Je moet toch geld verdienen als ondernemer? Ik moet, ik moet, ik moet.

Je moddert wat aan en blijft met dat rusteloos gevoel zitten. Het voelt alsof de gedachten in je hoofd blijven pingpongen, blijven racen aan 200 km per uur. Het stopt gewoon niet.

Klinkt dat bekend in de oren?
Wat zegt jouw kritische stem?
Hoe pak jij dat aan?

Ik spreek vaak tegen mezelf met mijn achternaam. Zeg De Bruycker, zou je dat nu eerst een keer niet afwerken? Dat is iets dat ik zelf ook probeer af te leren. Je weet het eigenlijk wel dat kwaad zijn niets oplost, maar toch is het niet eenvoudig om dit om te draaien. Het is niet simpel om gewoon te starten.

Als ADHD-ondernemer is het kritische stemmetje steeds een uitdaging.

Hoe pak je dit nu aan?

Stap 1. Geef die kritische stem een naam en een personage.

Verzin zelf iets, of denk aan bestaande tv-karakters. Zo dacht ik zelf aan Ross of Janice van Friends en heb ik ook al gehoord dat iemand Gargamel van de Smurfen hiervoor gebruikte.

Kies een personage dat het goed bedoelt, maar helemaal niet weet hoe hij of zij moet communiceren, of hoe hij de boodschap moet overbrengen. Het is belangrijk om een bepaalde grappigheid in jouw personage te hebben, want ze willen zeker geen monster maken van jouw negatieve gedachten.

Door van je kritische stem een personage te maken, creëer je een afstand tussen jezelf en je negatieve gedachten. Zo is het veel eenvoudiger om die objectief te gaan bekijken in plaats van ze als waarheid te accepteren. Dit is geen eenvoudige stap en vraagt oefening. Als het eens niet lukt, probeer dan mild te zijn voor jezelf:

 “Ik leer hiermee omgaan en dat lukt niet direct van de eerste keer.”

Een peuter kan ook niet van de eerste keer wandelen.

Stap 2. Daag jezelf eens uit.

Is het wel waar wat jouw kritische stem zegt? Je zal zien dat je vaak veel kritischer bent voor jezelf. En dat je bewijs kan vinden dat het tegendeel aantoont. Jouw gedachten zijn geen waarheid.

Stap 3. Buig dit om.

Probeer van de negatieve gedachten en kritische stem meer genuanceerde of positieve gedachten te maken. In plaats van: “ik ben een mislukkeling omdat ik dit niet heb afgewerkt,” kan je nu denken: “ik had moeite om dit project af te werken, aar ik heb daar zoveel uit geleerd en ik verbeter mijn aanpak hierdoor.”

Stap 4. Maak een stoefboekje.

Ja, eens goed stoefen over jezelf, dat mag. Hou jouw successen bij, hoe klein ze ook zijn. Doe dit in een notitie, op jouw gsm of in een fysiek boekje. Kies de vorm die jou het best ligt. Voel je jouw kritische stem opkomen? Lees dit dan nog even na.

Ik ben heel benieuwd. Hoe ziet jouw kritische stem eruit? Welke naam geef je die? Hoe zou jij die vorm geven? Hoe stel jij die voor? Laat het mij weten via Instagram:

Laten we samen starten om onze innerlijke criticus stap voor stap stiller te maken. Elke dag vijf minuten oefenen maakt namelijk na drie maanden een wereld van verschil.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?